Integraties en koppelingen
Statistieken & analytics
Plug&Pay: Koppeling Google Tag Manager (GTM) en Google Analytics 4 (GA4)
Plug&Pay: Koppeling Google Tag Manager (GTM) en Google Analytics 4 (GA4)
Maartje Daems avatar
Geschreven door Maartje Daems
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Google Tag Manager (GTM) is een handige tool om tags en trackingcodes te implementeren op je checkouts. Met onze GTM-integratie inclusief Google Analytics 4 (GA4) krijg je meer inzicht in hoe gebruikers met jouw betaalpagina's omgaan.

We laten je stap-voor-stap zien hoe je onze GTM-koppeling implementeert in Plug&Pay!

Jouw GTM-code in Plug&Pay plaatsen

Als eerste zul je jouw GTM-code in Plug&Pay moeten zetten. Nadat je bent ingelogd op je Google Tag Manager-account, selecteer je de container waarmee je wil werken door erop te klikken. Bovenaan kun je op het tabblad 'beheer' klikken. Hier zie je een code die start met GTM-:

Dit is een unieke code die je nodig hebt om vervolgens in Plug&Pay te plaatsen.

In Plug&Pay ga je naar Instellingen > Koppelingen > Analytics. Hier kun je onder 'Google' kiezen voor Google Tag Manager en de GTM-code invullen.

Importeren van JSON-bestand

Voor onze integratie met GTM en GA4 hebben we een JSON-bestand. Dit bestand bevat alle vereiste configuratie-instellingen, tags en triggers. Je kunt dit bestand eenvoudig uploaden, zonder dat je handmatig configuraties hoeft te doen!

In GTM zul je naar 'beheer' moeten gaan en vervolgens naar 'container importeren':

Hier kun je het gedownloade JSON-bestand uploaden. Bij de werkruimte kies je de gewenste werkruimte, en bij de optie voor het importeren kies je voor 'samenvoegen'.

Of je conflicterende tags, triggers en variabelen overschrijft of wijzigt is afhankelijk van de huidige setup van jouw GTM. Als je het niet weet, kun je het beste voor 'wijzigen' kiezen. Als je dan namelijk dubbele tags hebt, kun je het achteraf handmatig wijzigen en kun je niet opeens tags kwijt zijn.

Als je dit hebt gedaan, zie je dat er een aantal tags en triggers worden toegevoegd aan jouw GTM!

GA4 toevoegen

Vervolgens zul je het id van GA4 moeten toevoegen. Wij gebruiken een variabele, en jij zult deze moeten aanpassen naar jouw GA4-id, zodat we overal tracken via jouw Google Analytics.

Dit doe je door naar 'variabelen' te gaan en vervolgens 'GA4-metings-id' aan te passen:

Klik op het potloodje en verander de 'waarde' naar jouw GA4 id:

Let op: met deze instellingen voeg je GA4 opnieuw toe aan jouw GTM. Houd hier dus rekening mee mocht je GA4 al gebruiken, zodat je niet per ongeluk dubbel gaat meten.

Welke tags worden er afgevuurd?

Onder 'Tags' kun je zien welke tags er worden afgevuurd bij een bestelling in Plug&Pay. Er wordt een tag afgevuurd die 'begin_checkout' heet, deze wordt getriggerd bij een pageview op de checkout zelf. Daarnaast is er een aparte tag voor 'purchase', voor alle mensen die daadwerkelijk hebben gekocht.

Let op: Het kan 24 tot 48 uur duren voordat er data binnenkomt in jouw GA4. Het kan dus zijn dat je het wel goed ingesteld hebt, maar dat je nog even moet wachten totdat je jouw data ziet.

Rapport aanmaken

Je hebt nu triggers en tags geladen in GTM, en er wordt nu tracking uitgevoerd via GA4.

Je kunt een rapport aanmaken in GA4, zodat je de gewenste gegevens direct zichtbaar hebt. Dit doe je door in Google Analytics naar 'verkennen' te gaan:

Je kunt een leeg rapport aanmaken. Vervolgens kun je de volgende variabelen toevoegen.

Dimensies:

• Transactie-ID / Transaction ID

• Itemnaam / Item list name

• Datum / Date

Statistieken:

• Artikelaantal / Items purchased

• Artikelopbrengst / Item revenue

• Artikelen bekeken / Items viewed

Vervolgens kun je deze variabelen toevoegen bij 'instellingen voor tabblad' om een overzicht te maken:

In dit gemaakte overzicht zie je de bestellingen en daarbij de opbrengst:

Met deze integratie van GTM en GA4 zou het moeten lukken om de dat van jouw sales goed te tracken. Je kunt ons rapport als voorbeeld gebruiken, maar natuurlijk ook zelf verder aan de slag gaan en rapporten maken die passen bij jouw bedrijf. Veel succes!