Een downloadpagina maken met Plug&Pay

Een downloadpagina aanmaken voor jouw gratis weggever!

Jelle Graafstal avatar
Geschreven door Jelle Graafstal
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Gemiddeld is slechts 2% van je bezoekers bereid om bij het eerste bezoek aan je website direct over te gaan tot aanschaf. Daarom is het belangrijk om gegevens van je bezoekers te verzamelen, zodat je een band met hen kunt opbouwen, waardoor ze een betalende klant kunnen worden!

Een van de beste en makkelijkste manieren om dit binnen Plug&Pay te doen is middels een een opt-in pagina.

Wat is een opt-in pagina?

Op een opt-in pagina geeft iemand toestemming om specifieke informatie te ontvangen, zoals updates of aanbiedingen, via hun opgegeven e-mailadres. Deze wordt via een formulier ingevuld. De opt-in wordt vaak gebruikt voor weggevers. Het aanbieden van een weggever (een gratis product) is namelijk een ideale manier om je mailinglijst uit te breiden én om mensen kennis te laten maken met jou, je bedrijf en je producten / diensten.

Hoe ziet een formulier en opt-in pagina eruit?

Een opt-in is de mogelijkheid om naam en e-mailadres in te vullen en dit automatisch door te zetten naar een mailinglijst. Hoe lager deze drempel, hoe sneller de bezoeker is geneigd om de gegevens achter te laten. Hierom wordt er bij een Plug&Pay formulieren standaard alleen om de voornaam en e-mailadres gevraagd. Het is mogelijk om meer velden toe te voegen maar daarover geven we meer informatie in de handleiding voor het instellen van een formulier.

Flow van e-book of gratis weggever

De flow van een e-book of gratis weggever gaat (vaak) als volgt:

1. Jouw (toekomstige) klant komt op de landingspagina van jouw gratis weggever.

2. De gebruiker vult vervolgens zijn/haar gegevens in jouw opt-in formulier in.

3. De gebruiker komt op een bedankpagina terecht.

4. De gebruiker ontvangt een e-mail vanuit jouw mailprogramma met daarin een download link.

5. De gebruiker gaat via de link in de mail naar de pagina met de download en ontvangt daar de desbetreffende gratis weggever.

De downloadpagina maken

❗Een bestand direct laten downloaden vanuit Plug&Pay is alleen mogelijk als je gebruik maakt van een PDF, Word, Excel of Powerpoint bestand.

Bestand uploaden in Media Library

Om er voor te zorgen dat klanten vanuit jouw Plug&Pay shop direct hun aankoop kunnen downloaden dien je natuurlijk eerst het desbetreffende bestand te uploaden! Die doe je door naar Media te gaan.

Vervolgens kun je hier een Bestand toevoegen.

Voor mijn voorbeelden gebruik ik een Powerpoint en PDF bestand. Als je jouw bestanden hebt geupload kun je in hetzelfde overzicht de download link vinden die we gaan gebruiken door te klikken op het desbetreffende bestand.

De landingspagina maken

De eerste stap hier is natuurlijk om een landingspagina aan te maken. We gaan vervolgens gebruik maken van een knop.

Binnen de editor zijn erg veel content blokken die een knop bevatten. Kies er daar één van uit en voeg die toe aan je landingspagina.

De knop instellen

Als je de knop wil instellen dan klik je op de knop en verschijnt het volgende scherm:

Bij Type kies je voor Link. Je vult hier de URL in van het bestand van de Media Library. Als je gebruik maakt van een PDF raad ik aan om Openen in nieuw tabblad aan te zetten. Je kunt ook zeggen dat de link een No follow link is: een hyperlink die geen waarde doorgeeft aan de bestemmingspagina.

Wanneer iemand vervolgens op de downloadknop drukt op jouw landingspagina wordt het bestand meteen gedownload (als het een Word, Excel of Powerpoint bestand is) of opent het bestand in een (nieuw) tabblad (als het een PDF bestand is)