Btw in Plug&Pay

Het aanpassen van jouw btw-instellingen

Meer dan een week geleden bijgewerkt

In Plug&Pay kun je bij Instellingen > Btw & Unieregeling de instellingen voor de btw in jouw shop bepalen. In deze handleiding vind je daarover meer informatie.

In welk land doe je aangifte?

Op deze pagina kun je ten eerste aangeven in welk land je aangifte doet voor de btw. Deze instelling bepaalt welke btw-percentages er ingesteld kunnen worden per product.

Verander je het land waar je aangifte doet? Je zult dan de btw-percentages bij de producten opnieuw moeten instellen.

Internationale verkopen

Het is mogelijk om voor bestellingen buiten EU standaard 0% btw te rekenen. Deze optie kun je aanzetten op de pagina ‘Btw & Unieregeling’:

Of een klant zich buiten de EU bevindt, wordt bij fysieke producten bepaald aan de hand van het adres en bij digitale producten aan de hand van het IP-adres.

Bij digitale producten wordt naar het IP-adres gekeken voor de locatie om zo fraude te voorkomen. Als we naar het adres zouden kijken, zou het mogelijk zijn om een ander land op te geven met een lager btw-percentage, om zo de prijs te verminderen. Om dat te voorkomen, kijken we naar het IP-adres.

Bij fysieke producten wordt het product vaak opgestuurd. Daarmee zou het niet vaak voorkomen dat er een ander land wordt gekozen om een lager btw-percentage te hebben en daardoor minder te betalen. Dat zou immers de verzending in de weg zitten. Het risico op fraude is hierdoor minder groot, waardoor we hier naar het ingevulde adres kijken.

Verkoop je een digitaal product? Houd er dan ook rekening mee dat je de optie om 0% te rekenen buiten Europa niet gemakkelijk kunt testen als je jezelf in Europa bevindt. De locatie wordt bepaald basis van jouw IP-adres, en jij bevindt je in Europa.

Btw instellen per product

Per product kun je het btw-percentage instellen. Je bewerkt het product en gaat naar het tabblad ‘Prijzen’. Hier kun je het btw-percentage kiezen voor dit product. Je geeft hier ook aan of de ingevulde prijs in de checkout inclusief, of exclusief btw is.

Verkoop je je product aan consumenten? Hier wordt vaak inclusief btw getoond. Verkoop je een product aan bedrijven? Hier wordt vaak exclusief btw gebruikt.

Btw-regels voor e-commerce in de EU

Verkoop je producten binnen de EU en doen jouw klanten geen btw-aangifte? Als je in deze categorie in een kalenderjaar meer dan €10.000 omzet hebt, moet je btw rekenen volgens de tarieven van het land van de afnemer.

Als jouw shop zich bevindt in Nederland, en een Belgische klant rekent af, wordt hier dus een Belgisch btw-percentage gerekend.

Als je deze instellingen aanzet, wordt er naar de locatie gekeken van de klant om het btw-percentage te bepalen. Je stelt daarmee dus geen vast percentage in per product.

Wil je meer info over deze instellingen? Bekijk dan deze handleiding die specifiek over de Unieregeling / OSS gaat.

Btw verleggen

In Plug&Pay wordt btw automatisch verlegd als er een geldig btw-id wordt ingevuld.

Op checkouts is het mogelijk om de bedrijfsnaam in te vullen. Als de bedrijfsnaam wordt ingevuld, verschijnt daaronder een vakje voor het btw-id. Als deze is ingevuld en geldig is, wordt de btw automatisch verlegd.

Bij een handmatige bestelling is het ook mogelijk om btw te verleggen. Je krijgt een schuifje te zien waarmee je de btw kunt verleggen:

Plug&Pay bepaalt of een btw-id geldig is aan de hand van de VIES. Als het btw-id volgens de VIES niet geldig is, is het volgens Plug&Pay ook niet geldig en kun je geen btw verleggen.

Btw niet verleggen

Wil je uitzetten dat btw automatisch wordt verlegd in de checkout? Bij de instellingen van de checkout kun je dan naar ‘Geavanceerd’ gaan en de optie om btw te verleggen uitzetten:

Veelgestelde vragen

Waarom wordt er bij een bestelling 0% btw gerekend?

Heb je een bestelling met 0% btw? Dat kan voorkomen in deze situaties:

• Jouw shop bevindt zich in Europa, en een klant uit een ander Europees land heeft zowel zijn/haar bedrijfsnaam als een geldig btw-id ingevuld. Hierdoor wordt de btw verlegd.

• Je hebt bij de instellingen op de pagina ‘Btw & Unieregeling’ aangegeven dat je buiten de EU 0% btw wil rekenen, en het is een bestelling van buiten de EU.

Ik wil btw verleggen, maar het btw-id wordt niet geaccepteerd

Plug&Pay bepaalt of een btw-id geldig is aan de hand van de VIES. Als het btw-id volgens de VIES niet geldig is, is het volgens Plug&Pay ook niet geldig en kun je geen btw verleggen.

Welk btw-percentage krijgen verzendkosten?

De verzendkosten hebben hetzelfde btw-percentage als de gekochte producten. Als er meerdere producten op één factuur staan met meerdere btw-tarieven, wordt het hoogste btw-tarief gepakt voor de btw op verzendkosten.

Hoe zit het met btw op facturen voor affiliates?

Als jij een uitbetaling doet aan een affiliate, wordt er ook een factuur gemaakt.

Eigenlijk zou je dit moeten zien alsof de affiliate een factuur naar jou stuurt: jij bent de klant van de affiliate. Het zou alleen erg chaotisch worden als elke affiliate handmatig voor jou een factuur zou moeten maken. Daarom worden in Plug&Pay de facturen aangemaakt. Het is dus geen verkoopfactuur van jou, maar het is een creditfactuur. Hierdoor worden niet altijd dezelfde btw-percentages gekozen als die jij hebt ingesteld bij jouw producten. Dat klopt dus.

De btw voor commissies is afhankelijk van of de affiliate ondernemer is of een particulier. De affiliate geeft dit zelf aan in zijn/haar account. Wordt er een geldig btw-id ingevuld door de affiliate, dan wordt er btw gerekend. Bij particulieren wordt er geen btw berekend.

Het is ook mogelijk dat op deze factuur de btw wordt verlegd. Dit geldt als jij als shop een geldig btw-id hebt ingevuld en de affiliate een ondernemer is in een ander Europees land.

De leverancier is dus de affiliate en is in dat geval een onderneming binnen Europa. Jij als klant hebt een geldig btw-id ingevuld in jouw Plug&Pay-account. Hiermee wordt de btw verlegd.